Letselschadevergoeding

De vergoeding bij letselschade bestaat uit een schadevergoeding. Om recht te hebben op schadevergoeding, is het van belang dat een andere partij aansprakelijk is voor de schade. Vaak komt dit voor bij bijvoorbeeld een verkeersongeval of een arbeidsongeval.

De vergoeding bij letselschade bestaat uit twee delen, namelijk:

 • Materiële schadevergoeding;
 • Immateriële schadevergoeding/smartengeld.

Hoe hoog deze vergoeding is, dat verschilt per ongeval, per type letsel en dus per persoon. Daarom is het van belang dat u zich goed laat voorlichten. Zo weet u waar u recht op heeft in uw situatie.

Neem vrijblijvend contact op

Materiële schadevergoeding

Deze vermogensschade / materiële schade moet een tegenpartij in principe volledig vergoeden. Het recht op materiële schadevergoeding kan uit meerdere zaken bestaan, zoals:

 • Vergoeding van praktische kosten als reiskosten, parkeerkosten en medische kosten;
 • Vergoeding van kosten voor huishoudelijke hulp;
 • Vergoeding van kosten voor woning- en tuinonderhoud dat u zelf niet meer kunt verrichten;
 • Vergoeding van de schade doordat u niet meer kunt werken;
 • Vergoeding van de kosten van de inschakeling van een letselschadeadvocaat.

Meer over materiële schadevergoeding

Immateriële schadevergoeding

Ook immateriële schade/smartengeld kan een onderdeel van uw schadeclaim vormen. Smartengeld is een vergoeding bij uw letselschade voor de pijn en gevolgen van het ongeval. Smartengeld wordt naar billijkheid bepaald en is dus niet heel precies te berekenen. Wel zijn er enkele handvaten om de hoogte van uw smartengeld mee te bepalen, zoals:

 • Het percentage van blijvende invaliditeit;
 • Welke beperkingen u aan het ongeluk heeft overgehouden;
 • De littekens en blijvende pijnklachten;
 • De impact van het ongeval op uw leven;
 • Vergelijkbare zaken en letsels uit de ANWB Smartengeldgids.

Lees meer over smartengeld

Letselschade claimen

Letselschade claimen, dat is iets waar cliënten van ons regelmatig wat moeite mee hebben. Voor slachtoffers van letselschade is het er namelijk doorgaans niet om te doen om beter te worden van een ongeval: men wil slechts zijn of haar schade vergoed hebben.

Toch begint ook dat met het indienen van een letselschade claim of het aansprakelijk stellen van de andere partij. Slechts door iemand aansprakelijk te stellen voor de schade wordt het mogelijk om een vergoeding te eisen.

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is dus een noodzakelijk kwaad, en toch een hele stap. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten wat de kans van slagen is om iemand aansprakelijk te stellen. De letselschade advocaten van Keuning Letselschade Advocaten kunnen u voorlichten over de mogelijkheden in uw situatie.

Letselschade na een ongeval

De meeste gevallen van letselschade doen zich voor na een ongeluk. Het kan hier gaan om een ongeluk dat lichamelijk letsel tot gevolg heeft, maar ook kan het gaan om psychisch letsel zoals PTSS. Ook kan het zo zijn dat iemand als gevolg van het lichamelijke letsel komt te overlijden. In de letselschade noemen we dit dan ook wel overlijdensschade. Het zijn in dat geval meestal de nabestaanden van de overledene die recht hebben op schadevergoeding.

In ons werk komen wij vaak twee typen ongevallen tegen, namelijk verkeersongevallen en arbeidsongevallen. Bij deze typen ongevallen ontstaat vaak letsel, omdat er simpelweg vaak zware goederen, zoals een auto, motor, tractor of machine bij betrokken is. Vaak is er bij deze typen ongevallen een vergoeding van de letselschade mogelijk. Ook wanneer er sprake is van eigen schuld.

Letselschade vergoeding en een uitkering

Wanneer iemand niet meer kan werken na een ongeval, dan komt het regelmatig voor dat er ook recht bestaat op een uitkering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Ziektewet-uitkering of WIA-uitkering. Deze uitkering is vaak gebaseerd op het vroegere salaris. De uitkering is vaak echter niet even hoog als dat vroegere salaris. Als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van het ongeluk, dan is de aansprakelijke partij ook verplicht om daardoor ontstane schade te vergoeden. De vergoeding die het slachtoffer dan krijgt verandert in principe niks aan dat recht op uitkering vanuit de Ziektewet of WIA.

Anders kan dat laatste zijn op het moment dat iemand na het ongeval in de bijstand is geraakt. Ook kan het zijn dat het recht op schadevergoeding van invloed is op de bijstandsuitkering op het moment dat het slachtoffer van letselschade voor het ongeval al een bijstandsuitkering van de gemeente ontving. Mocht er dus sprake zijn van een recht op schadevergoeding en een bijstandsuitkering van toepassing zijn, dan is het zaak om daar voorzichtig mee om te gaan. Laat u dan ook goed voorlichten over uw rechten.

Belasting bij een letselschade vergoeding

Het uitgangspunt is dat over een letselschade vergoeding geen belasting hoeft te worden betaald. Schadevergoeding is bijvoorbeeld geen loon. In de letselschadepraktijk wordt vaak met de aansprakelijke tegenpartij ook en belastinggarantie overeengekomen: mocht de Belastingdienst de schadevergoeding toch als bijvoorbeeld loon of inkomen zien, dan zal de aansprakelijke partij garant moeten staan voor de belastingschade.

Ook kan het zijn dat een recht op schadevergoeding zo groot is dat daardoor, vanwege de omvang van het bedrag, belasting verschuldigd is. Als dat het geval is, dan is dat vaak een aspect dat meegenomen kan worden In de begroting van de omvang van de schade. 

Letselschade vergoeding en verzekering

De voornaamste rol van een verzekering in een letselschadezaak is die van de verzekering van de aansprakelijke partij: deze verzekering moet namelijk de schade vergoeden namens de aansprakelijke partij.

Het kan echter zo zijn dat een slachtoffer van letselschade echter ook zelf een verzekering heeft afgesloten die een vergoeding biedt wanneer er sprake is van letselschade. Een belangrijk voorbeeld daarbij is de zogeheten schadeverzekering inzittenden. Deze vergoedt vaak de schade van inzittenden van een auto wanneer er een verkeersongeval plaatsvindt. De vraag of er iemand aansprakelijk is, is dan niet meer relevant. 

Ook komt het nog wel regelmatig voor dat iemand een ongevallenverzekering heeft afgesloten. Zo'n verzekering kan soms recht geven op een vergoeding op het moment dat er sprake is van blijvende invaliditeit. En soms komt het voor dat zo'n verzekering ook recht biedt op vergoeding van enkele concrete kosten, zoals medische kosten.

Verder is soms een rechtsbijstandsverzekering relevant. Zo’n verzekering kan soms handig zijn voor het geval Er een rechtszaak moet worden gestart over de letselschade. Zo’n situatie komt echter niet heel vaak voor.

Letselschade advocaat

Als er een andere partij aansprakelijk is, dan is een onderdeel van het recht op schadevergoeding dat de aansprakelijke partij ook de advocaatkosten moet betalen. In de praktijk gaat het doorgaans zo dat de advocaat in overleg met de cliënt de kosten voor juridische bijstand rechtstreeks verhaalt op de aansprakelijke partij. Zodoende is juridische bijstand bij letselschadezaken voor het slachtoffer vaak uiteindelijk gratis.

Keuning Letselschade Advocaten inschakelen?

Bij Keuning Letselschade Advocaten werken in letselschade gespecialiseerde advocaten. Deze advocaten kunnen u met raad en daad bijstaan op het moment dat u te maken krijgt met de gevolgen van een ongeluk en letselschade. Wilt u weten wat wij concreet voor u kunnen betekenen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

 • Kosteloos voor u

 • Deskundig

 • Onafhankelijk

 • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Vier jaar geleden heb ik een bedrijfsongeval gehad. Keuning letselschade heeft mij vier jaar lang bij gestaan. Ik heb het die vier jaar zeer vertrouwd gevoelt. Ik zal Keuning letselschade zeker aanraden. Mocht ik een cijfer geven ,dan geef ik het een 10. Een advocaat die rust uitstraalt en haar vak verstaat. Dankje wel, C.Dijkstra-Keuning

Yvonne Timmerman

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.