Keuning Letselschade Advocaten

Schadevergoeding dodelijk ongeval

Dodelijke ongelukken komen helaas regelmatig voor. Alleen al in het verkeer komen jaarlijks honderden mensen om het leven. De gevolgen zijn ingrijpend. De overledene wordt uit het leven gegrepen, en de nabestaanden moeten verder zonder de naaste in hun midden.  

In zo'n emotionele tijd moeten er ineens ook allerlei zaken worden geregeld. De uitvaart, misschien ook wel het ontruimen van een woning en bijvoorbeeld het bieden van zorg aan kinderen die wellicht (één van) hun ouders kwijt zijn. En wellicht bent u zelf ook mede slachtoffer geworden van het ongeval, en moet u ook nog herstellen van uw eigen letsel.

Wanneer u in uw naaste omgeving te maken krijgt met een dodelijk ongeluk, dan zijn de juridische aspecten van zo'n ongeval mogelijk wel de laatste dingen waarover u wilt nadenken. Toch kunnen er meerdere zaken gaan spelen. Zo worden dodelijke ongevallen vaak onderzocht door de politie, de recherche, het Openbaar Ministerie of de Nederlandse Arbeidsinspectie. Regelmatig kan het ook voorkomen dat er een strafzaak komt in verband met het dodelijke ongeval.

Ook kunnen er snel financiële zorgen gaan spelen door het ongeluk. Wellicht zorgde de overledene voor het levensonderhoud van zijn gezin, of was er geen uitvaartverzekering.

Wanneer u te maken krijgt met de gevolgen van een dodelijk ongeluk, dan kan een letselschade advocaat u helpen. Een letselschade advocaat kan zoveel mogelijk de contacten met de overheidsinstanties op zich nemen, u bijstaan in de eventuele strafzaak tegen de veroorzaker van het ongeval en kan proberen schadevergoeding te regelen. Dit, om de financiële zorgen zoveel mogelijk weg te nemen.

Wilt u weten wat Keuning Letselschade Advocaten voor u kan betekenen bij een dodelijke ongeval? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vrijblijvend contact opnemen

 

Hoogte en omvang schadevergoeding bij een dodelijk ongeluk

Het recht op schadevergoeding kan uit meerdere onderdelen bestaan:

  1. Eigen schadevergoeding omgekomen persoon
  2. Kosten uitvaart, begrafenis of crematie
  3. Schade door gemis levensonderhoud naasten
  4. Affectieschade

 

1: Eigen schadevergoeding omgekomen persoon

Zeker wanneer de overledene na het ongeluk nog een tijdje in leven is geweest, dan kunnen de nabestaanden vaak ook nog de schade van de overledene zelf vergoed krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten die nog door de zorgverzekering in rekening zijn gebracht.

Daarnaast kan het zijn dat de overledene zijn smartengeld ook nog verhaald kan worden. Let op: er moet dan wel aanspraak zijn gemaakt op vergoeding van het smartengeld terwijl het slachtoffer van het ongeval nog in leven was. Is dat gedaan, dan kunnen de nabestaanden later aan de aansprakelijke tegenpartij vragen om de schadevergoeding voor wat betreft het smartengeld nog altijd uit te keren.

Wilt u meer weten over het recht op schadevergoeding vanwege smartengeld? We vertellen er alles over op onze pagina over smartengeld of u kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Meer over smartengeld

 

2: Kosten uitvaart, begrafenis of crematie

Als iemand door een ongeluk komt te overlijden en een andere partij is daarvoor aansprakelijk, dan is die partij ook verplicht om de kosten van de begrafenis te betalen. Daardoor kunt u als nabestaande ook de kosten van de uitvaart van het slachtoffer van het ongeluk verhalen op de tegenpartij of zijn of haar verzekering.

 

3: Schade door gemis levensonderhoud nabestaanden

Het belangrijkste onderdeel van een overlijdensschade is vaak de derving van het levensonderhoud van nabestaanden. Deze schade kan uit meerdere zaken bestaan, zoals:

  1. De schade doordat de overledene financieel bijdroeg in het levensonderhoud van de nabestaanden. Bijvoorbeeld doordat de overledene de kostwinner in het gezin was, of in ieder geval aan het werk was en bijdroeg aan het gezinsinkomen. Doordat die bijdrage wegvalt, bestaat er recht op schadevergoeding voor de schade die daardoor ontstaat.
  2. De schade doordat de overledene bijdroeg in huishoudelijke taken en in het woningonderhoud.

Ook deze schade moet de aansprakelijke tegenpartij of zijn verzekeraar vergoeden. Vaak zijn het de echtgenoot/echtgenote, partner of vriend/vriendin van de overledene die aanspraak kunnen maken op deze schadevergoeding. Hetzelfde geldt voor de kinderen van de overledene.

 

4: Affectieschade

Sinds 2019 bestaat het recht op affectieschadevergoeding voor nabestaanden. Deze vergoeding voor affectieschade is ervoor om nabestaanden een schadevergoeding te bieden, puur vanwege het feit dat men een dierbare naaste is verloren. Dus als het ware voor de emotionele schade. Voor de volgende personen bestaat er vaak recht op een affectie schadevergoeding:

  1. De echtgenoot of echtgenote, partner, vriend of vriendin
  2. De kinderen van de persoon die is verongelukt
  3. De ouders van de omgekomen persoon
  4. Iemand waarmee de overledene duurzaam in gezinsverband woonde, en waarvoor hij/zij de zorg had of door wie de overledene verzorgd werd.

Voor andere personen kan er recht bestaan op affectieschadevergoeding op het moment dat er een nauwe persoonlijke relatie bestond.

Als er recht is op affectieschadevergoeding vanwege het overlijden van iemand, dan bestaat er bij een volledige aansprakelijkheid recht op een affectieschadevergoeding van €15.000,00 tot €20.000,00. Hoe hoog die vergoeding precies is, dat hangt onder meer af van de vraag of er ook sprake was van een misdrijf.

 

Schadevergoeding dodelijk verkeersongeluk

Recht op schadevergoeding bij een dodelijk verkeersongeluk bestaat er op het moment dat de tegenpartij verkeersregels heeft overtreden en daardoor aansprakelijk is. Deze tegenpartij of zijn verzekeraar moet dan de schade vergoeden.

Ook kan het zijn dat er recht op schadevergoeding bestaat op het moment dat een fietser of voetganger verongelukt bij een verkeersongeval. Als er een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, vrachtauto, motor of tractor) bij het ongeluk betrokken is, dan hebben de nabestaanden vaak recht op een geheel of gedeeltelijke schadevergoeding. Ongeacht de vraag of de bestuurder van het motorvoertuig een verkeersregel overtreden heeft.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van de tegenpartij voor schadevergoeding bij een dodelijk verkeersongeluk? Wij vertellen erover op onze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op.

Schadevergoeding bij een verkeersongeval

 

Schadevergoeding dodelijk bedrijfsongeval

Als er een dodelijk bedrijfsongeval gebeurt, dan is het vaak zo dat de werkgever aansprakelijk is voor het plaatsgevonden arbeidsongeval. Op de werkgever rust (ook bij een uitzendkracht) namelijk een vergaande zorgplicht om te voorkomen dat een werknemer een ongeluk op het werk krijgt. Dat geldt zeker voor wat betreft het voorkomen van een dodelijk arbeidsongeluk. 

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van een werkgever bij een werkongeluk? U leest er alles over op onze bedrijfsongeval pagina's of u kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Schadevergoeding bij een bedrijfsongeval

Contact

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

  • Kosteloos voor u

  • Deskundig

  • Onafhankelijk

  • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.