Materiële schadevergoeding
Een recht op schadevergoeding bestaat uit het recht op materiële schadevergoeding en immateriële schadevergoeding. Hierna zullen we verder ingaan op het recht op materiële schadevergoeding. Wat valt er onder dit deel van uw recht op schadevergoeding?
A: Praktische kosten
U kunt allereerst denken aan vergoeding van concreet gemaakte kosten, zoals:
- Reiskosten en parkeerkosten;
- Kosten vanwege opname in het ziekenhuis, verpleegtehuis of revalidatiecentrum;
- Kosten vanwege ingeschakelde huishoudelijke hulp;
- Kosten vanwege aanpassingen, zoals:
- Het plaatsen van een traplift;
Het rolstoelvriendelijk maken van de woning; - Een fiets met trapondersteuning of driewielfiets;
- De aanschaf van een aangepaste auto.
- Gemaakte kosten vanwege medische behandeling van uw letselschade, zoals;
- Kosten van fysiotherapie;
- Kosten van psychologische behandelingen;
- Kosten vanwege het eigen risico voor de zorgverzekering.
B: Herstel (van kwaliteit van leven) bij letselschade
Wanneer u te maken krijgt met letsel, dan is een vergoeding voor de letselschade maar één van de dingen die moeten worden geregeld. Als u ernstig letsel heeft opgelopen, dan kan uw leven behoorlijk ontwricht zijn. Wellicht kunt u (een tijd lang) niet thuis verblijven en moet u een lange revalidatie ondergaan.
Het is dan belangrijk dat u zoveel mogelijk de rust en de ruimte krijgt om te herstellen. En lukt dat niet helemaal en is er blijvend letsel, dan heeft u er recht op dat uw kwaliteit van leven zoveel mogelijk wordt hersteld. Een aansprakelijke partij en zijn verzekeraar hebben namelijk de verplichting om u zoveel mogelijk terug te brengen in de situatie zonder ongeval en letsel.
Dat kan soms dus al gaan om hele praktische zaken. Hoe kunt u weer thuis verblijven? Zijn daar aanpassingen voor nodig? En stel u kunt nooit meer thuis verblijven, hoe kan het gezinsleven dan zoveel mogelijk hersteld worden? Hoe krijgt u uw mobiliteit zoveel mogelijk weer terug?
Als het om zulk ingrijpend letsel gaat, dan is het zeker belangrijk dat u de hulp inroept van een letselschade advocaat. Er moet een goed stappenplan worden gemaakt om de benodigde voorzieningen te treffen en de schadevergoeding te verhalen. Dit, zodat van uw recht op schadevergoeding u zo goed mogelijk verhaald wordt en uw kwaliteit van leven zoveel mogelijk wordt hersteld.
C: Arbeid en letselschade
Een ongeluk kan ook grote gevolgen hebben voor uw carrière. Als werken niet meer lukt, kan bovendien de schade snel oplopen. Werkt u in loondienst? Dan is meestal een werkgever verplicht om het loon door te betalen. Maar bent u langdurig arbeidsongeschikt, dan neemt die verplichting meestal af. En als u na twee jaar nog niet bent herstelt, dan eindigt de loondoorbetalingsverplichting meestal. Mogelijk komt u dan in aanmerking voor een uitkering via het UWV, maar soms ook niet. Werkt u als zelfstandige of uitzendkracht? Dan zijn de rechten op doorbetaling bij ziekte vaak (nog) minder. Krijgt u als kind een ongeval, dan kan een ongeval verstrekkende gevolgen hebben. Mogelijk treedt er studievertraging op. Soms is het zelfs nodig om een andere opleiding of studierichting te gaan volgen, omdat bijvoorbeeld toekomstige beroepen vanwege uw letselschade niet meer gaan lukken.
De schade die ontstaat doordat u niet meer kunt werken wordt verlies aan verdienvermogen genoemd. Een aansprakelijke partij is ook verplicht die schade te vergoeden. In overleg met uw letselschade advocaat kunt u daar waar mogelijk aan de tegenpartij vragen om een of meerdere voorschotten uit te keren op die schade. Dit, zodat u niet in de financiële problemen komt doordat u door het letsel niet kunt werken.
Ook bij deze gevolgen van letselschade staan uw belangen voorop. U heeft er vaak ook recht op om ondersteuning te krijgen van bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige of loopbaancoach. Dit, om een goed stappenplan te maken voor uw verdere studie- en arbeidscarrière. Zo kunt u dus hulp krijgen om het leven qua werk zoveel mogelijk weer op de rit te krijgen. Bovendien beperkt het de schade. Uw letselschade advocaat kan overleggen met de aansprakelijke verzekeraar om bijvoorbeeld zo’n arbeidsdeskundige in te schakelen.
D: Beperking in huishoudelijke taken, verzorging en woningonderhoud bij letselschade
Of u nu in gezinsverband samenwoont of alleenstaand bent, er komen de nodige zaken op u af om de huishouding draaiende te houden. Na een ongeval kan de balans daarin zoek raken. Wellicht kunt u vanwege het opgelopen letsel huishoudelijke taken niet meer doen, heeft u hulp nodig bij persoonlijke verzorging of kunt u het woningonderhoud niet meer zelf doen. Als dit zich voordoet, dan kan de hulp die u nodig heeft onderdeel vormen van uw recht op schadevergoeding bij letselschade.
Moet u externe huishoudelijke hulp inschakelen door het ongeval? Dan kunt u daarvoor vaak een schadevergoeding vorderen bij de aansprakelijke partij. Verricht uw partner nu de huishoudelijke taken die u niet meer kunt doen vanwege uw letselschade? U heeft ook recht op schadevergoeding wanneer uw partner in de vorm van mantelzorg huishoudelijke hulp verleend. Door De Letselschade Raad zijn onder meer richtlijnen ontwikkeld, aan de hand waarvan deze schade kan worden begroot en berekend.
De Letselschade Raad heef ook een richtlijn ontwikkeld om de schade op het gebied van de zogeheten zelfwerkzaamheid te berekenen. Dit is de schade die ontstaat doordat u door uw letsel uw woning niet meer kunt onderhouden. Voor de goede orde: dit zijn maar richtlijnen. Heeft u bijvoorbeeld een woning en een tuin die veel onderhoud vergt, dan zijn er ook andere manieren om de gevolgen van uw letselschade te bepalen. Over de aanpak hierbij doet u er goed aan om het advies van een letselschade advocaat in te winnen.
Hiervoor kwam de mantelzorg in relatie tot de huishoudelijke hulp al even aan bod. Mantelzorg kan bij letselschade uit meer zaken bestaan, zoals ook lichamelijke verzorging. Ook voor deze verzorgingskosten kan recht op schadevergoeding bestaan.
Het vragen om een voorschot op de schadevergoeding
Afhankelijk van de ernst van uw letsel kan het een tijd duren voordat uw totale recht op schadevergoeding helemaal duidelijk is. U hoeft uw schade dan niet steeds voor te financieren. Uw letselschade advocaat kan bekijken of het mogelijk is om een of meerdere voorschotten op de schadevergoeding te claimen. Dit, om uw schade tussentijds vergoed te krijgen.