Verkeersongeval

Een verkeersongeval is één van meest voorkomende oorzaken van letselschade. Als u een aanrijding overkomt en daarbij letsel oploopt, dan kan er veel op af komen. Denk aan het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het berekenen van uw schadevergoeding. Hoe dit verloopt kan per ongeluk en letsel verschillen, omdat geen letselschadezaak hetzelfde is. Om goed advies te krijgen over de vraag waar u recht op heeft, doet u er goed aan om na een ongeval de hulp in te roepen van een letselschade advocaat. Er kunnen namelijk andere regels gelden bij verschillende ongevallen, zoals bij:

 • Een verkeerongeval van een fietser of voetganger;
 • Een achterop aanrijding;
 • Een verkeersongeval door een voorrangsfout;
 • Een kettingbotsing;
 • Een eenzijdig ongeval.

Uw letselschadeadvocaat kan als specialist op het gebied van letselschade u helpen bij het verhalen van uw schadeclaim. 

Aansprakelijk stellen en vragen om erkenning van aansprakelijkheid

Als u een verkeersongeval gehad heeft, dan is het belangrijk dat de tegenpartij en zijn WAM-verzekering aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade. Het prettigste is het wanneer de tegenpartij het ongeluk al bij zijn WA-verzekering gemeld heeft. Vóór de aansprakelijkstelling worden er dan alvast wat zaken in gang gezet. De aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld alvast laten weten of de tegenpartij en de aansprakelijkheidsverzekeraar de aansprakelijkheid erkennen. Dit, zodat snel duidelijk is of uw schade wordt vergoed.

Erkent de tegenpartij de aansprakelijkheid niet?

Helaas gaat het soms ook minder vlot en prettig. Soms is er discussie met de tegenpartij over de vraag wie zijn schuld het was dat de aanrijding plaatsvond. In andere situaties kan het zijn dat de tegenpartij weigert het ongeluk bij zijn verzekeraar te melden, of dat hij zelfs niet verzekerd is.

Gegevens over aansprakelijkheid verzamelen en bewaren

Op voorhand weet je nooit hoe een schaderegeling precies gaat verlopen. Ook al lijkt de aansprakelijkheid van de tegenpartij duidelijk (doordat de tegenparij bijvoorbeeld geen voorrang gaf of er een achteropaanrijding was), het is belangrijk om voor de zekerheid het bewijs rondom de aanrijding te verzamelen en te bewaren. U kunt daarin veel zelf doen, maar een letselschade advocaat kan u helpen om bepaalde gegevens te krijgen. Het is vaak belangrijk om in ieder geval de volgende gegevens te hebben:

 • De naam en adresgegevens van de tegenpartij;
 • Het kenteken en de verzekeringsgegevens van de auto(’s) waarmee de aanrijding plaatsvond;
 • Het schade aanrijdingsformulier;
 • De gegevens van de politie, zoals het proces-verbaal en een eventueel rapport van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA);
 • De gegevens van getuigen, zodat hen eventueel om een verklaring kan worden gevraagd.

Is de tegenpartij schuldig aan het ongeval en wordt de aansprakelijkheid erkend?

Blijkt de tegenpartij aansprakelijk te zijn, dan moet hij uw schade vergoeden. In principe loopt dit via de WAM-verzekeraar van de automobilist. Deze verzekeraar moet dan uw schade vergoeden.

Als de aansprakelijkheid erkend is, dan is het dus tijd om uw schade te begroten, te berekenen en te laten vergoeden. Dit moet bij letselschade zorgvuldig gebeuren. Er kunnen bijvoorbeeld toekomstrisico’s kleven aan het opgelopen letsel. In overleg met uw letselschadeadvocaat en de medisch adviseur kan de schadeclaim zorgvuldig worden begroot en berekend.             

Schadevergoeding zonder aansprakelijkheid of bij eigen schuld

Let op: soms is uw schade ook geheel of gedeeltelijk te verhalen als geen tegenpartij is die aansprakelijk is. Dit kan ook het geval zijn als er wel een tegenpartij was, maar de aanrijding uw eigen schuld was. Daarom is het na een verkeersongeval belangrijk dat u rechtsbijstand vraagt, om te laten beoordelen waar u recht op heeft. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan op onze pagina over eigen schuld en letselschade.

Contact

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Ons telefoonnummer is 058-2131555 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

 • Kosteloos voor u

 • Deskundig

 • Onafhankelijk

 • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!