Verkeersongeval

 

 

Een verkeersongeval is één van meest voorkomende oorzaken van letselschade. Als u een aanrijding overkomt en daarbij letsel oploopt, dan kan er veel op af komen. Denk aan het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het berekenen van uw schadevergoeding. Hoe dit verloopt kan per ongeluk en letsel verschillen, omdat geen letselschadezaak hetzelfde is. Om goed advies te krijgen over de vraag waar u recht op heeft, doet u er goed aan om na een ongeval de hulp in te roepen van een letselschade advocaat. Er kunnen namelijk andere regels gelden bij verschillende ongevallen, zoals bij:

 

·         Een verkeerongeval van een fietser of voetganger

·         Een achterop aanrijding;

·         Een verkeersongeval door een voorrangsfout;

·         Een kettingbotsing;

·         Een eenzijdig ongeval.

 

Uw letselschadeadvocaat kan als specialist op het gebied van letselschade u helpen bij het verhalen van uw schadeclaim. 

 

Schade claimen na een verkeersongeval

 

Aansprakelijk stellen en vragen om erkenning van aansprakelijkheid

 

Als u een verkeersongeval gehad heeft, dan is het belangrijk dat de tegenpartij en zijn WAM-verzekering aansprakelijk gesteld worden voor uw letselschade. Het prettigste is het wanneer de tegenpartij het ongeluk al bij zijn WA-verzekering gemeld heeft. Vóór de aansprakelijkstelling worden er dan alvast wat zaken in gang gezet. De aansprakelijkheidsverzekering kan bijvoorbeeld alvast laten weten of de tegenpartij en de aansprakelijkheidsverzekeraar de aansprakelijkheid erkennen. Dit, zodat snel duidelijk is of uw schade wordt vergoed.

 

Erkent de tegenpartij de aansprakelijkheid niet?

 

Helaas gaat het soms ook minder vlot en prettig. Soms is er discussie met de tegenpartij over de vraag wie zijn schuld het was dat de aanrijding plaatsvond. In andere situaties kan het zijn dat de tegenpartij weigert het ongeluk bij zijn verzekeraar te melden, of dat hij zelfs niet verzekerd is.

 

Gegevens over aansprakelijkheid verzamelen en bewaren

 

Op voorhand weet je nooit hoe een schaderegeling precies gaat verlopen. Ook al lijkt de aansprakelijkheid van de tegenpartij duidelijk (doordat de tegenparij bijvoorbeeld geen voorrang gaf of er een achteropaanrijding was), het is belangrijk om voor de zekerheid het bewijs rondom de aanrijding te verzamelen en te bewaren. U kunt daarin veel zelf doen, maar een letselschade advocaat kan u helpen om bepaalde gegevens te krijgen. Het is vaak belangrijk om in ieder geval de volgende gegevens te hebben:

 

·         De naam en adresgegevens van de tegenpartij;

·         Het kenteken en de verzekeringsgegevens van de auto(’s) waarmee de aanrijding plaatsvond;

·         Het schade aanrijdingsformulier;

·         De gegevens van de politie, zoals het proces-verbaal en een eventueel rapport van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA);

·         De gegevens van getuigen, zodat hen eventueel om een verklaring kan worden gevraagd.

 

Is de tegenpartij schuldig aan het ongeval en wordt de aansprakelijkheid erkend?

 

Blijkt de tegenpartij aansprakelijk te zijn, dan moet hij uw schade vergoeden. In principe loopt dit via de WAM-verzekeraar van de automobilist. Deze verzekeraar moet dan uw schade vergoeden.

Als de aansprakelijkheid erkend is, dan is het dus tijd om uw schade te begroten, te berekenen en te laten vergoeden. Dit moet bij letselschade zorgvuldig gebeuren. Er kunnen bijvoorbeeld toekomstrisico’s kleven aan het opgelopen letsel. In overleg met uw letselschadeadvocaat en de medisch adviseur kan de schadeclaim zorgvuldig worden begroot en berekend.

 

Wilt u hier meer over weten over het begroten en berekenen van uw schade?
Kijk dan op onze pagina over:

·        onze werkwijze

·        letselschade

Of neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.                     

 

Schadevergoeding zonder aansprakelijkheid of bij eigen schuld

 

Let op: soms is uw schade ook geheel of gedeeltelijk te verhalen als geen tegenpartij is die aansprakelijk is. Dit kan ook het geval zijn als er wel een tegenpartij was, maar de aanrijding uw eigen schuld was. Daarom is het na een verkeersongeval belangrijk dat u rechtsbijstand vraagt, om te laten beoordelen waar u recht op heeft. Wilt u hier meer over lezen? Kijk dan op onze pagina over eigen schuld en letselschade.

 

Meer weten? Vragen over uw letselschade?

 

Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op via 058-2131555 of info@keuningadvocaten.nl.

 

Keuning Letselschade Advocaten is gevestigd in Leeuwarden. Van daaruit werken onze letselschadeadvocaten voornamelijk in Noord-Nederland (met name Friesland, Groningen en Drenthe).

 

We werken bovendien alleen voor slachtoffers. Heeft u een verkeersongeval gehad en bent u op zoek naar een letselschade advocaat die voor uw belangen opkomt? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. 

Maak een afspraak