Keuning Letselschade Advocaten

Schadevergoeding bij een ongeluk met fietser of voetganger

Heeft u als fietser of voetganger een aanrijding gehad met een gemotoriseerd voertuig? Vaak is het dan zo dat u recht heeft op schadevergoeding. De eigenaar van het gemotoriseerde voertuig, of eigenlijk meestal zijn aansprakelijkheidsverzekeraar, moet uw schade dan geheel of gedeeltelijk vergoeden. Dit heeft te maken met de wettelijke bescherming van zwakkere verkeersdeelnemers.

Wilt u weten wat Keuning Letselschade Advocaten voor u kan betekenen bij een ongeluk in het verkeer? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Vrijblijvend contact opnemen

 

Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers

Op het moment dat iemand met een gemotoriseerd voertuig in het verkeer actief is, dan zorgt die voor een bepaald extra gevaar. Met name voor zwakkere verkeersdeelnemers zoals een fietser of voetganger. Daarom heeft de overheid bepaald dat de eigenaar van een gemotoriseerd voertuig in principe opdraait voor het recht op schadevergoeding van de zwakkere verkeersdeelnemer. Doorgaans is het dan de verzekeraar van bijvoorbeeld de auto die de schade vergoedt. Hierop kunnen wel uitzonderingen bestaan, en het kan zijn dat de schadevergoeding niet volledig wordt uitbetaald vanwege bijvoorbeeld een stuk eigen schuld van de zwakkere verkeersdeelnemer.

Belangrijk is dus dat bij de aanrijding van de fietser of voetganger een gemotoriseerd voertuig betrokken is. Vaak is dit gelijk wel duidelijk, maar soms kan daarbij bepaalde typen voertuigen toch wat discussie over bestaan. Gaat het echter om bijvoorbeeld een auto, een motor, scooter of een vrachtwagen, dan is duidelijk dat de wettelijke bescherming voor de zwakkere verkeersdeelnemers geldt.

De wettelijke bescherming voor de zwakke verkeersdeelnemers is eigenlijk opgedeeld in twee leeftijdscategorieën:

 

Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers jonger dan 14 jaar

Wanneer een kind jonger dan 14 jaar letselschade oploopt bij een verkeersongeval met een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor, scooter of vrachtwagen, dan heeft het slachtoffer in principe recht op een volledige schadevergoeding. Slechts in hele uitzonderlijke situaties is dat niet het geval.

 

Wettelijke bescherming zwakkere verkeersdeelnemers ouder dan 14 jaar

Ook de verkeersslachtoffers die ouder zijn dan 14 jaar en letselschade oplopen bij een verkeersongeval met een gemotoriseerde hebben in principe recht op een volledige schadevergoeding. Wel kan dan worden gekeken naar de eventuele eigen schuld van de fietser of voetganger.

Is het ongeluk geheel of gedeeltelijk ontstaan door de schuld van de fietser of voetganger? Dan kan het zijn dat de schade niet volledig wordt vergoed. Vaak wordt de schade dan in ieder geval voor 50% vergoed, tenzij er hele uitzonderlijke situaties aan de orde zijn waardoor dat percentage vervalt.

Als er eigen schuld is bij de fietser of voetganger, dan moet de eigenaar van het gemotoriseerde voertuig of zijn verzekeraar dat aantonen. Lukt dat de verzekeraar niet, dan is de verzekeraar nog altijd verplicht om de schade van het slachtoffer volledig te vergoeden.

Is er sprake van eigen schuld aan het ontstaan van het ongeval en kan de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij dat ook bewijzen, dan kan dit dus betekenen dat de letselschade van het verkeersslachtoffer niet volledig wordt vergoed. Het hangt echter erg van de situatie af of dat echt zo is. Daarbij spelen vele omstandigheden een rol, waaronder ook de ernst van het letsel van het slachtoffer. Wanneer iemand bijvoorbeeld zwaargewond raakt bij een aanrijding, dan kan het zijn dat de letselschade toch volledig moet worden vergoed door de aansprakelijke verzekering.

Is de automobilist, motorrijder, scooterrijder of vrachtwagen doorgereden naar de aanrijding?

Ook dan heeft de fietser of voetganger vaak een goede mogelijkheid om zijn of haar schade vergoed te krijgen. Vaak kan er dan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Die moet de schade dan vaak vergoeden, net alsof er een aansprakelijke verzekeraar (bekend) zou zijn geweest.

 

Wat is de hoogte van de schadevergoeding na een fietsongeval?

Dit hangt erg van de situatie af. Zo is het recht op smartengeld bijvoorbeeld hoger bij ernstig letsel dan bij licht letsel. Maar tegelijkertijd kan ook bij licht letsel voor het overige het recht op schadevergoeding een behoorlijke hoogte hebben. Stel u bent zelfstandig ondernemer en u kunt niet werken, dan zal het inkomen fors zakken en leidt u dus snel al een flinke schade. Ook bij licht letsel.

Kortom: de hoogte van het recht op schadevergoeding hangt steeds van de situatie af. Win vooral advies in over de hoogte van uw schadevergoeding bij een letselschade advocaat.

 

Wilt u weten wat uw recht op schadevergoeding is na een fietsongeval of een ongeval als voetganger?

Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

  • Kosteloos voor u

  • Deskundig

  • Onafhankelijk

  • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Vier jaar geleden heb ik een bedrijfsongeval gehad. Keuning letselschade heeft mij vier jaar lang bij gestaan. Ik heb het die vier jaar zeer vertrouwd gevoelt. Ik zal Keuning letselschade zeker aanraden. Mocht ik een cijfer geven ,dan geef ik het een 10. Een advocaat die rust uitstraalt en haar vak verstaat. Dankje wel, C.Dijkstra-Keuning

Yvonne Timmerman

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.