Voorstel afkoop letselschade

In een letselschadezaak draait het uiteindelijk om het regelen van een rechtvaardige schadevergoeding. Zolang nog niet alle onderdelen van een recht op schadevergoeding duidelijk zijn, wordt letselschadezaak in principe niet afgekocht. Vaak wordt dan de schade tussentijds berekend en wordt een voorschot of meerdere voorschotten op de schadevergoeding geregeld.

Maar ook kan het zijn dat er door een aansprakelijkheidsverzekering een voorstel voor de afkoop van de letselschade wordt gedaan. Soms kan het een goed idee zijn om de letselschade zaak af te kopen, maar soms ook niet. 

Wilt u weten waar u recht op heeft en of het verstandig is voor u om een voorstel voor de afkoop van de letselschade te doen? 

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wat houdt afkoop van een letselschadezaak in?

Meestal houdt de afkoop van de letselschadezaak in dat een letselschadezaak definitief wordt afgesloten. Dit betekent dat u dan nooit meer op de letselschadezaak terug kunt komen voor het vorderen van verdere schadevergoeding. In ruil daarvoor betaalt de aansprakelijke verzekeraar dan vaak een afkoopsom. Soms kun je de afspraak maken dat de afkoop niet definitief is, bijvoorbeeld bij het bestaan van medische risico's. Die afspraak moet dan wel vóór de afkoop van de letselschadezaak worden gemaakt.

De afkoop van een letselschadezaak is dus vaak definitief. Omdat dat definitief is, moet het dus goed duidelijk zijn waarop u qua letselschade vergoeding recht heeft. Daarom is het van belang dat u zich goed voor laat lichten door een letselschade advocaat en dat u dus goed duidelijk heeft waar u qua schadevergoeding recht op heeft. Dus voordat u een voorstel voor de afkoop van een letselschade accepteert.

Wanneer kan de afkoop van de letselschade een goed idee zijn?

Het hangt heel erg van de situatie af of het goed is om een letselschadezaak af te kopen of niet. Of het een goed idee is of niet, laat u zich daarover vooral voorlichten door een letselschade advocaat. Met dat als tip, kan het in de volgende omstandigheden soms goed zijn om te kijken naar de afkoop van de letselschade:

 • De omvang van de schade is duidelijk.
 • Het recht op schadevergoeding is berekend.
 • De medische risico's zijn bekend.
 • Het is bekend wanneer u eventueel op de afkoop van de letselschadezaak kunt terugkomen.
 • Er is onduidelijkheid over de aansprakelijkheid.
 • Er is onduidelijkheid over uw letsel en deze onduidelijkheid blijft bestaan.

Wanneer is het geen goed idee om akkoord te gaan met een voorstel voor de afkoop van de
letselschade?

Ook dit hangt weer erg van de situatie af. In de volgende situaties is de afkoop van een letselschade vaak geen goed idee:

 • U heeft nog geen advies ingewonnen bij een letselschadeadvocaat.
 • U bent arbeidsongeschikt en uw recht op bijvoorbeeld een uitkering vanuit het UWV is nog onduidelijk.
 • Er is nog geen medisch advies van de medisch adviseur.
 • Er spelen medische risico's en de aansprakelijke verzekeraar wil uw letselschadezaak definitief afkopen.

Wie doet een voorstel voor de afkoop van een letselschadezaak?

Een voorstel voor de afkoop van de letselschade kunt u als slachtoffer zelf doen in overleg met uw letselschade advocaat. Ook kan het voorstel van de kant van de aansprakelijke tegenpartij komen.

Dient u samen met uw letselschade advocaat een voorstel voor afronding van de letselschadezaak in? Het voordeel daarvan is dat u zelf samen met de letselschade advocaat goed kunt bepalen wat u qua schadevergoeding vordert. Doet de aansprakelijke verzekeraar een voorstel voor de afkoop van de letselschadezaak? Dan weet u in ieder geval wat de aansprakelijke verzekeraar aan u wil betalen qua schadevergoeding. Bekijk samen met uw letselschade advocaat of het voorstel acceptabel is of niet.

Stel een aansprakelijke verzekeraar doet een voorstel voor de afkoop van de letselschade. Bent u dan verplicht om daarmee akkoord te gaan?

Nee. Wel is het belangrijk om met uw letselschade advocaat te bespreken wat de risico’s zijn van het afwijzen van het voorstel, want de schadevergoeding kan dan soms ook uiteindelijk lager uitvallen.


Heeft u een voorstel voor de afkoop van uw letselschade ontvangen van de tegenpartij? Wilt u het voorstel van de verzekeraar laten beoordelen door een letselschade advocaat? Neem dan gerust contact met ons op, om het voorstel met één van onze letselschade advocaten te bespreken.

Contact

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

 • Kosteloos voor u

 • Deskundig

 • Onafhankelijk

 • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Vier jaar geleden heb ik een bedrijfsongeval gehad. Keuning letselschade heeft mij vier jaar lang bij gestaan. Ik heb het die vier jaar zeer vertrouwd gevoelt. Ik zal Keuning letselschade zeker aanraden. Mocht ik een cijfer geven ,dan geef ik het een 10. Een advocaat die rust uitstraalt en haar vak verstaat. Dankje wel, C.Dijkstra-Keuning

Yvonne Timmerman

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.