Letselschade berekenen

Hoe bereken je het recht op schadevergoeding? En uit welke rechten bestaat het recht op schadevergoeding precies?

Het berekenen van een vergoeding bij letselschade is steeds specifiek. Elk ongeluk is namelijk anders, elk letsel is anders en elke persoon is anders. Dit betekent dat in elke situatie ook het recht op schadevergoeding weer specifiek en uniek is.

Sommige aspecten van letselschade zijn lastig te berekenen. Neem nu bijvoorbeeld het recht op smartengeld. Smartengeld wordt volgens de wet naar billijkheid bepaald. Hoe bereken je nu billijkheid? Daar is geen vaste rekensom voor. Wel zijn er her en der handvaten aan de hand waarvan schade kan worden begroot en berekend.

Materiële schade

Heeft u een ongeluk gehad en is iemand anders daarvoor aansprakelijk? En heeft u letsel opgelopen? Dan is de aansprakelijke partij verplicht om u schadevergoeding te betalen. Dit recht op schadevergoeding bestaat uit vergoeding van uw materiële schade en uw immateriële schade.

Het recht op materiële schadevergoeding bestaat uit de kosten die u maakt door het letsel, en de schade die u leidt doordat u bijvoorbeeld niet meer kunt werken. Deze schade wordt zo concreet mogelijk berekend.

Soms is dat berekenen van uw schade makkelijk, bijvoorbeeld doordat u een concrete rekening heeft ontvangen. Soms kan het ook lastig zijn, bijvoorbeeld als we het hebben over schade die u over 40 jaar zult leiden. Dan moet er vaak een inschatting worden gemaakt, aan de hand van bijvoorbeeld richtlijnen van De Letselschade Raad. Kortom: het hangt erg van de situatie af hoe de letselschade moet worden berekend en wat de beste keuze is in het berekenen van de letselschade. Hoe hoog het recht op schadevergoeding is, is dus van veel factoren afhankelijk.

Denk bij het recht op materiële schadevergoeding aan bijvoorbeeld de volgende kostenposten:

  • Reiskosten
  • Parkeerkosten
  • Medische kosten
  • De schade doordat u niet meer kunt werken
  • Pensioenschade
  • Kosten voor medische verzorging
  • Kosten voor huishoudelijke hulp
  • Kosten voor het aanpassen van de woning
  • Kosten van een aangepaste auto
  • Kosten van medische hulpmiddelen, zoals krukken, een rollator, een scootmobiel, een rolstoel of een prothese

Immateriële schade

Het recht op immateriële schadevergoeding heet ook wel het recht op smartengeld. Zoals hiervoor aangegeven, wordt het recht op smartengeld naar billijkheid bepaald. Dit is van een heel aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • De ernst van het ongeval, de verkeersovertreding of het delict
  • De ernst van het letsel
  • De duur van het herstel
  • De vraag of er blijvend letsel is
  • En als er blijvend letsel is: hoe erg is dan dit blijvende letsel?
  • De impact op het dagelijkse leven door het ongeval
  • De zaken die niet meer lukken door het ongeval, zoals eventueel werken, het uitoefenen van hobby's en het zorgen voor kinderen

Deze punten zijn zomaar een greep van zaken die van belang kunnen zijn bij het vaststellen van het recht op immateriële schadevergoeding. Daarbij komt ook vaak aan bod dat bij het bepalen van het recht op smartengeld gekeken moet worden naar de vraag wat in vergelijkbare situaties aan immateriële schadevergoeding is uitgekeerd. Kortom: het is steeds maatwerk om te bepalen precies het recht op smartengeld is.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het berekenen van uw letselschade? Neem dan gerust gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij bespreken uw situatie graag met u.

Contact

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

  • Kosteloos voor u

  • Deskundig

  • Onafhankelijk

  • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.