Letselschade bedragen

Regelmatig krijgen wij de vraag welke bedragen er gelden wanneer er sprake is van letselschade en letselschade vergoeding. Doordat elke situatie anders is en daarmee de letselschadevergoeding, is dit lastig te zeggen. Wel gelden er richtlijnen voor bepaalde letselschade bedragen opgesteld door De Letselschade Raad, maar hier mag gerust van afgeweken worden.

Meer weten over welke schadevergoeding voor u geldt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we uw mogelijkheden.

Neem vrijblijvend contact met ons op

 

Gelden er vaste letselschade bedragen?

In principe is het antwoord op die vraag dus 'nee'. In elke situatie van letselschade moet het recht op schadevergoeding precies worden bepaald. Wel zijn er soms bepaalde bedragen opgenomen in bijvoorbeeld richtlijnen van De Letselschade Raad. Die bedragen zijn echter slechts richtlijnbedragen. Het is dus niet zo dat dit bedrag vaststaat en hier wordt dan ook vaak van afgeweken.

Dat in elke situatie het recht op schadevergoeding specifiek moet worden bepaald heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant weet een letselschadeslachtoffer qua bedragen niet gelijk waarop deze qua schadevergoeding precies recht heeft, aan de andere kant hoeft een letselschadeslachtoffer dus op voorhand niet genoegen te nemen met een te lage vergoeding die misschien anders vanuit vastgestelde bedragen zou gelden.

 

Letselschade vergoeding

Een recht op schadevergoeding bij letselschade bestaat uit het recht op materiële schadevergoeding en het recht op immateriële schadevergoeding. Immateriële schadevergoeding wordt ook wel het recht op smartengeld genoemd.

 

Letselschade bedragen voor materiële schadevergoeding

Materiële schadevergoeding is het recht op schadevergoeding dat bestaat wanneer iemand financiële schade lijdt als gevolg van het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het concreet maken van kosten, maar ook juist doordat iemand door het ongeluk bijvoorbeeld niet kan werken.

Het recht op materiële schadevergoeding is dus erg afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Het verschilt daarom per situatie waaruit het recht op materiële schadevergoeding bestaat. Wel zijn er richtlijnen ontwikkeld door De Letselschade Raad. In die richtlijnen zijn letselschade bedragen opgenomen die soms kunnen worden gevorderd.

Let op: deze letselschade bedragen zijn richtlijnbedragen. Als de concrete schade van iemand hoger of lager is dan de letselschadebedragen vanuit die richtlijnen, dan mag gerust van die betreffende richtlijnen worden afgeweken. Zodoende krijgt een letselschadeslachtoffer waar hij of zij recht op heeft.

 

Letselschade bedragen voor smartengeld

Ook voor wat betreft het recht op smartengeld verschilt het recht op schadevergoeding van geval tot geval. Er zijn geen vaste letselschade bedragen bij het recht op smartengeld. Wel heeft De Letselschade Raad een richtlijn ontwikkeld bij het vaststellen van smartengeld bij licht letsel. In die richtlijn staan per categorie letsel en categorie herstel letselschade bedragen genoemd die kunnen worden toegepast.

 

Verschil letselschade bedragen 2022 en 2023

De letselschade bedragen verschillen van jaar op jaar. Ook bij het bepalen van het recht op schadevergoeding wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met inflatie. Zodoende worden bijvoorbeeld de richtlijnen van De Letselschade Raad regelmatig bijgewerkt tot hogere bedragen.

 

Voorbeeld letselschade bedrag bij auto ongeluk of bedrijfsongeval

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij een voorbeeld kunnen geven van het letselschade bedrag na een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen. Afhankelijk van het letsel, de gevolgen ervan en de schade die daardoor ontstaat kunnen in redelijk vergelijkbare situaties de rechten op schadevergoeding toch soms zomaar duizenden euro's verschillen.

Wanneer u graag wilt weten wat in uw situatie specifiek geldt, dan doet u er goed aan om u deskundig te laten voorlichten door een letselschade advocaat.

Twijfelt u eraan of uw huidige belangenbehartiger uw recht op schadevergoeding goed heeft begroot? Of krijgt u van uw huidige belangenbehartiger onvoldoende informatie over uw recht op schadevergoeding? U zou ook een second opinion kunnen inwinnen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. Onze telefoonnummers zijn 058-2131555 en 050-2222615 en ons e-mailadres is info@keuningadvocaten.nl. Vult u liever het contactformulier in, zodat wij contact met u opnemen? Dat kan ook.

  • Kosteloos voor u

  • Deskundig

  • Onafhankelijk

  • Betrokken

Deze site wordt beveiligd door reCAPTCHA en het Google Privacy-beleid en de servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Ervaringen van onze cliënten

Ik heb de ondersteuning als zeer prettig ervaren en kijk zeer tevreden terug op dit proces.

Ondanks dat zo'n letselschadezaak vreemd is, voelde de begeleiding daarin heel vertrouwd. Bedankt voor de hulp!

Zeer deskundig en vriendelijk behandeld. Bedankt voor alles.

Vooral de klantvriendelijke, persoonlijke benadering heb ik als zeer positief en prettig ervaren.

Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben. Ik ben altijd correct behandeld, geholpen en te woord gestaan. Vooral de "no nonsense", "doe maar normaal"manier van communiceren sprak mij enorm aan. Dat in combinatie met de deskundigheid en goede afhandeling geeft mij een enorm tevreden gevoel.

Ik ben zeer tevreden over de geboden bijstand, begeleiding en afhandeling. Dank hiervoor!

Dank voor de ondersteuning. Ik heb het als erg prettig ervaren dat niet alleen bij de inhoud werd stilgestaan, maar ook bij de emotionele kant van de zaak.

Het was erg prettig samenwerken met een zeer deskundig iemand. Ik heb het gevoel gekregen dat ik ondersteund en ontlast ben in het proces. Heel erg bedankt hiervoor.

Ik ben blij met de spontane, leuke en toegankelijke manier waarop we met elkaar om konden gaan!

Ik had snel een eerste afspraak en vanaf dag één is de communicatie prima verlopen.

Vier jaar geleden heb ik een bedrijfsongeval gehad. Keuning letselschade heeft mij vier jaar lang bij gestaan. Ik heb het die vier jaar zeer vertrouwd gevoelt. Ik zal Keuning letselschade zeker aanraden. Mocht ik een cijfer geven ,dan geef ik het een 10. Een advocaat die rust uitstraalt en haar vak verstaat. Dankje wel, C.Dijkstra-Keuning

Yvonne Timmerman

 Goede advocaten. Ze hebben me perfect geholpen nadat ik een ongeluk heb gehad.

Bedankt voor de deskundige ondersteuning en begeleiding. Zonder u had ik dit niet voor elkaar gekregen.

Wij zijn blij dat wij u hebben gevraagd om hulp bij onze zaak. We zijn echt heel tevreden. We bedanken u hartelijk voor al het werk dat u voor ons heeft gedaan, en de goede afloop.