Letselschade bedragen
Regelmatig krijgen wij de vraag welke bedragen er gelden wanneer er sprake is van letselschade en letselschade vergoeding. Doordat elke situatie anders is en daarmee de letselschadevergoeding, is dit lastig te zeggen. Wel gelden er richtlijnen voor bepaalde letselschade bedragen opgesteld door De Letselschade Raad, maar hier mag gerust van afgeweken worden.
Meer weten over welke schadevergoeding voor u geldt? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we uw mogelijkheden.
Neem vrijblijvend contact met ons op
Gelden er vaste letselschade bedragen?
In principe is het antwoord op die vraag dus 'nee'. In elke situatie van letselschade moet het recht op schadevergoeding precies worden bepaald. Wel zijn er soms bepaalde bedragen opgenomen in bijvoorbeeld richtlijnen van De Letselschade Raad. Die bedragen zijn echter slechts richtlijnbedragen. Het is dus niet zo dat dit bedrag vaststaat en hier wordt dan ook vaak van afgeweken.
Dat in elke situatie het recht op schadevergoeding specifiek moet worden bepaald heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant weet een letselschadeslachtoffer qua bedragen niet gelijk waarop deze qua schadevergoeding precies recht heeft, aan de andere kant hoeft een letselschadeslachtoffer dus op voorhand niet genoegen te nemen met een te lage vergoeding die misschien anders vanuit vastgestelde bedragen zou gelden.
Letselschade vergoeding
Een recht op schadevergoeding bij letselschade bestaat uit het recht op materiële schadevergoeding en het recht op immateriële schadevergoeding. Immateriële schadevergoeding wordt ook wel het recht op smartengeld genoemd.
Letselschade bedragen voor materiële schadevergoeding
Materiële schadevergoeding is het recht op schadevergoeding dat bestaat wanneer iemand financiële schade lijdt als gevolg van het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het concreet maken van kosten, maar ook juist doordat iemand door het ongeluk bijvoorbeeld niet kan werken.
Het recht op materiële schadevergoeding is dus erg afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Het verschilt daarom per situatie waaruit het recht op materiële schadevergoeding bestaat. Wel zijn er richtlijnen ontwikkeld door De Letselschade Raad. In die richtlijnen zijn letselschade bedragen opgenomen die soms kunnen worden gevorderd.
Let op: deze letselschade bedragen zijn richtlijnbedragen. Als de concrete schade van iemand hoger of lager is dan de letselschadebedragen vanuit die richtlijnen, dan mag gerust van die betreffende richtlijnen worden afgeweken. Zodoende krijgt een letselschadeslachtoffer waar hij of zij recht op heeft.
Letselschade bedragen voor smartengeld
Ook voor wat betreft het recht op smartengeld verschilt het recht op schadevergoeding van geval tot geval. Er zijn geen vaste letselschade bedragen bij het recht op smartengeld. Wel heeft De Letselschade Raad een richtlijn ontwikkeld bij het vaststellen van smartengeld bij licht letsel. In die richtlijn staan per categorie letsel en categorie herstel letselschade bedragen genoemd die kunnen worden toegepast.
Verschil letselschade bedragen 2023 en 2024
De letselschade bedragen verschillen van jaar op jaar. Ook bij het bepalen van het recht op schadevergoeding wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met inflatie. Zodoende worden bijvoorbeeld de richtlijnen van De Letselschade Raad regelmatig bijgewerkt tot hogere bedragen.
Voorbeeld letselschade bedrag bij auto ongeluk of bedrijfsongeval
Regelmatig krijgen wij de vraag of wij een voorbeeld kunnen geven van het letselschade bedrag na een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen. Afhankelijk van het letsel, de gevolgen ervan en de schade die daardoor ontstaat kunnen in redelijk vergelijkbare situaties de rechten op schadevergoeding toch soms zomaar duizenden euro's verschillen.
Wanneer u graag wilt weten wat in uw situatie specifiek geldt, dan doet u er goed aan om u deskundig te laten voorlichten door een letselschade advocaat.
Twijfelt u eraan of uw huidige belangenbehartiger uw recht op schadevergoeding goed heeft begroot? Of krijgt u van uw huidige belangenbehartiger onvoldoende informatie over uw recht op schadevergoeding? U zou ook een second opinion kunnen inwinnen.